Header Ads


Yüzerken Su Yutuyorum Ne yapmalıyım?

Yüzme kursu araştırmalarında ya da kurslarımız esnasında sıklıkla karşılaştığımız sorulardan birtanesi de; yüzerken su yutuyorum neden? Bu yazımızda bu konuyu ele almak istedik. Yüzme esnasında nefes tutarak yüzmek doğru değildir. Nefes turarak yüzmemiz ciğerlerimizin sıkışmasına yol açacağı gibi nefes nefese kalmamızı sağlayarak çok kısa sürede yorulmamıza sebep olacaktır. Konuya burdan başlamamızın sebebi yüzerken nefes alıp vermemiz gerektiğini belirtmek içindir. Yüzerken su yutmamızın başlıca sebebi doğru nefes alma tekniklerini bilmediğimizden kaynaklanır. Serbest sitil yüzme tekniğinde nefes alırken başımızı önden arkaya doğru kaldırarak değil, başımızı vücudumuzla birlikte sağa veya sola rotasyon
yaparak ağzımızın dışarı çıkmasını sağlayarak olur. Bu sayede rahat bir nefes alıp tekrar başımızı suya çevirdiğimiz esnada ağız ve burun yoluyla aldığımız nefesi suya üflemeye başlarız. Üfleme kuvvetli ve kesntisiz yapılmalıdır. Nefes verme işlemi tekrar nefes alma pozisyonuna gelinceye kadar devam etmelidir. Yani aldığımız nefes ikinci bir nefes almak için başımızı yandan suyun dışına çıkardığımız ana kadar kesintisiz olarak üflenmelidir. Son nefes dışarda verilir taze nefes dışardan alınır döngü bu şekilde devam eder. Yukarıda nefes almanın tekniklerinden bahsettik. Bu teknikleri yanlış uyguladığımızda su yutmamız kaçınılmaz olacaktır. Şunları yaparsak su yutarız.
Önden nefes almaya çalışırsak 
Aldığımız nefesi kesintili üflersek
Nefes almaya döndüğümüzde uygun zamanı beklemezsek ( ağzımızı su içinde erken açmak)
Nefes tutarak yüzersek ( tekrar nefese çıktığımzda nefes nefese kalacağımız için panikle su yutarız)
Yüzerken baş aşağı değil öne doğru bakarak yüzersek
Yukarıda bahsettimiz teknikleri doğru uyguladığımızda ise su yutma olasılığımız düşecektir. Spor hayatınızın bir parçası olsun esen kalın. 
Blogger tarafından desteklenmektedir.